Rajčata jsou jedním z nejdůležitějších a nejrozšířenějších druhů zeleniny na světě. Pocházejí z Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti dnešního Peru, kde byla domestikována a postupně se rozšířila do Střední Ameriky a Mexika. Do Evropy se rajčata dostala v 16. století, kde se rychle stala oblíbenou surovinou v kuchyních po celém kontinentu.
Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínů, zejména vitamínu C, A a K, a také důležitého antioxidantu lykopenu, který má řadu zdravotních přínosů, včetně snížení rizika některých typů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Jsou také nízkokalorická, což je činí ideální součástí zdravé výživy.
Rajčata se dělí do mnoha odrůd, které se liší velikostí, tvarem, barvou a chutí. Každá odrůda má své specifické využití v kuchyni, což umožňuje širokou škálu kulinářských aplikací, od čerstvých salátů po omáčky a konzervované produkty.